Piektdiena, 26.04.24, 10:08
Tiāra -Parkets,Celtniecība
Sākums | Reģistrācija | Ieeja Sveicināti Viesis | RSS
[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Viss par grīdām » Parkets » Grīdas sagatavošana (Restaurējam grīdas)
Grīdas sagatavošana
tiaaraDatums: Trešdiena, 18.03.09, 20:03 | Ziņojums # 1
Admin
Grupa: Administratori
Ziņojumu skaits: 39
Reputācija: 0
Statuss: Oflain
Lakot var gan jaunu parketu, gan restaurēto veco segumu. Diezin vai izdosies iztikt bez profesionālā parketa licēja palīdzības (vai vismaz bez viņa rekomendācijām). Meistars novērtēs parketa ieklāšanas kvalitāti, tā stāvokli, faktūru, un noteikti uzjautās, kā parkets tiks ekspluatēts. Cik cilvēku mājoklī mitināsies, ko iecerēts ar parketu iesākt (cik bieži risināsies ballītes, vai mājoklī dzīvo mājdzīvnieki utt.). Tik detalizētas aptaujas lielā mērā nosaka lakas izvēli. Ir lakas normālām slodzēm, bet ir arī tādas, kas var izturēt paaugstinātu noslogojumu. Varbūt Jūs vēlaties iekārtot zāli deju nodarbībām vai kabinetu apmeklētāju pieņemšanai? Tātad ekspluatācija šādos gadījumos būs palielināta, līdz ar to būs vairāk nepieciešama grīdas aizsardzība. Galvenās parketa lakas funkcijas ir grīdas nodilumizturības palielināšana un aizsardzība pret atmosfēras ietekmi un mehānisko iedarbību (mitrums, kopšana u.c.). Ja parkets ir ieklāts viesistabā, kur pārvietosies vien ģimenes locekļi mājas čībās, tad pietiks ar laku normālai slodzei.

Nākamais solis - grīdas sagatavošana. Lakošana parasti tiek veikta uzreiz pēc grīdas slīpēšanas. Grīdai jābūt tīrai, sausas un gludai. Arī temperatūra telpā lakošanas darbu gaitā, gaisa mitrums un vedināšanas iespējas ir ļoti būtiskas. Ideāla gaisa temperatūra ir no 15 līdz 22ºС, nav ieteicams lakošanas darbus veikt, ja tiek izmantota centrālā apkure. Izvēloties lakas tipu, jāņem vērā arī tas, vai blakus telpās nemitinās mājinieki (dažām lakām raksturīga asa specifiska smaka).

Parketu slīpēsim ar smalku smilšpapīru (uz koka nedrīkst palikt plūksna, bet, ja parkets ir lietots, jānoņem vecās lakas kārtas, vaska mastikas u.c. atliekas). Slīpēšanu var veikt gan ar diska mašīnu, gan manuāli. Jāatceras, ka grīdas virsmai jābūt sausai un tīrai. Tālāk špaktelē šuves, izmantojot līdzekļus uz koksnes putekļu bāzes, ņemot vērā apstrādājamā materiāla īpatnības un saistvielas, kas atbilst izraudzītajam lakas tipam.

Nākamais posms ir gruntēšana. Ir lakas, kurām gruntēšana nav nepieciešama (speciālists vai konsultants veikalā par to pabrīdinās). Parketa virsmu gruntē nolūkā izvairīties no ūdens nokļūšanas uz parketa plākšņu virsmas, kas var izraisīt koka šķiedru pacelšanos; panākt vēlamo koksnes krāsu; arī speciālo gruntēšanas līdzekļu, eļļu un vasku mastiku pārpalikumu noņemšanai; parketa lakas un grīdas seguma labākas adhēzijas (sasaistes) nodrošināšanai; eksotisko koku sugu eļļu izolēšanai; parketa lakas līmējošo īpašību mazināšanai plākšņu malu savienojumos.

Gruntsūdenim jāatbilst pamata lakas raksturojumiem (vēlams tos iegādāties viena ražotāja izstrādājumus). Gruntēšanas līdzeklis izkalst ātrāk, kā laka - no 15-20 min līdz 1-3 stundām. Gruntēšanas līdzekli nedrīkst klāt uz lakotās virsmas.

Gruntēšanas laka neplaisā, ir pietiekoši elastīga un ļauj kokam „elpot" mitruma atdošanas gaitā.

 
Forums » Viss par grīdām » Parkets » Grīdas sagatavošana (Restaurējam grīdas)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Copyright MyCorp © 2024