Trešdiena, 24.04.24, 13:47
Tiāra -Parkets,Celtniecība
Sākums | Reģistrācija | Ieeja Sveicināti Viesis | RSS
[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Viss par grīdām » Korķa grīdas » Korķa grīdas
Korķa grīdas
tiaaraDatums: Otrdiena, 17.03.09, 19:14 | Ziņojums # 1
Admin
Grupa: Administratori
Ziņojumu skaits: 39
Reputācija: 0
Statuss: Oflain
Korķa grīdas segumus ražo no Vidusjūras rietumu krastā augošā korķa ozola mizas, kas sastāv no liela daudzuma smalku poru, kuras atdalītas cita no citas ar stiprām elastīgām membrānām. Šāda struktūra padara korķi stingru, siltu, vieglu un elastīgu.

65% pasaules korķa ozolu aug Portugālē, un šī valsts saražo ap 50% no pasaules korķa produkcijas. Izejvielu iegūst, ar rokām no augošiem kokiem noplēšot mizu. Tas tiek darīts vasaras karstākajos mēnešos, kad miza viegli atlec no stumbra. Korķa koku plantācijās pirmā mizas raža tiek savākta no kokiem, kuri nav jaunāki par 25 gadiem. To mūžs ir vidēji 150-200 gadi, un viena koka dzīves laikā mizu var noplēst līdz 20 reizēm.

Korķa grīdas segumu materiālu izgatavošanai korķa miza tiek sasmalcināta, sakarsēta speciālās krāsnīs un sapresēta. Šajā procesā korķa granulas sakausējas kopā, izveidojot slēgtu, porainu struktūru.
Materiāla šūnu struktūra, kas sevī ietver miljoniem dažāda izmēra gaisa burbulīšu, kas savstarpēji sapresēti un piesūcināti ar dabīgo korķa sveķi – suberīnu, piešķir šim materiālam neatkārtojamu īpašību kopumu. Katra korķa struktūras šūna vienlaikus darbojas kā termoizolators, skaņu slāpētājs un elastīgs materiāls.
Šo īpašību dēļ korķa grīdas segumiem ir augsti siltuma un skaņas izolācijas, kā arī teicami amortizācijas rādītāji.

Salīdzinājumā ar plaši izmantoto lamināta grīdas segumu un pat koka grīdām, korķa segumiem ir vairākas priekšrocības:

· Dabisks materiāls, nepūst un nepelē, nepievelk putekļus un tādējādi ir piemērots arī alerģisku cilvēku mājokļos.

· Labas amortizācijas īpašības - grīda spēj atgūt savu iepriekšējo formu pēc īslaicīgas smaguma iedarbības, respektīvi, nelieli iespiedumi ar laiku var atkal izlīdzināties.

· Ūdensizturīgs materiāls, tas saglabā savu izskatu arī pēc mitruma tiešas iedarbības. Taču jārēķinās, ka ilgstošs slapjums var kaitēt seguma virsmu aizsargājošai lakas kārtai.

· Palīdz slāpēt staigāšanas izraisīto trokšņus gan telpu iekšienē, gan arī starp stāviem, - korķi var izmanot ne tikai kā grīdas virsējo, dekoratīvo segumu, bet arī kā “peldošo grīdu” apakšklāju.

· Ilgmūžīgs materiāls, izturīgs pret nodilšanu. Taču jārēķinās, ka asi un cieti priekšmeti to var mehāniski bojāt. Tā kā materiāls ir raibs, nelieli virsmas bojājumi parasti nav redzami.

· Var izmantot gan privātās, gan sabiedriskajās telpās, jo tas ir neslīdīgs segums. Sabiedriskajām telpām domātie segumi ir izturīgāki pret berzi.

· Mājokļos korķa grīdas labi iederēsies visās telpās – viesistabās, guļamistabās, bērnistabās, virtuvēs un pat vannasistabās, kur gan ieteicami speciālie korķa seguma tipi.

· Kaut arī korķa segumi ir silti, tos var ieklāt arī uz apsildāmām grīdām.

· Daudzveidīgs dizains. To var ietonēt, mainot tradicionālo brūno dažādās nokrāsās - sarkanīgos, zaļganos, pelēcīgos, pat baltos toņos.

Par trūkumiem var uzskatīt tā salīdzinoši nelielo berzes izturību un arī nepietiekamo izturību pret cietu un asu priekšmetu iedarbību. Ar laku neaizsargāts korķis ātri kļūst netīrs. Atšķirībā no koka parketa, to nevar slīpēt. Līmētu segumu diezgan grūti labot, ja gadās pamanāma lieluma defekts. Flīzes nav ieteicams līmēt pašu spēkiem, bet gan uzticēt šo darbu profesionāļiem.

Korķa grīdu segums tiek ražots “peldošs” vai tiek līmēts uz grīdas kā flīzes. Tam var būt dabiskā korķa faktūra, tas var būt arī krāsots vai arī klāts ar dabisku cēlkoksni.

Visiem korķa grīdas materiāliem ir daudzslāņaina struktūra, tās pamatā ir presēts korķis. Korķa plākšņu virspusē parasti ir plāns dekoratīva korķa slānis. Izturības palielināšanai plāksnes tiek noklātas ar lakas kārtu.

Sabiedriskās telpās izmanto korķa plātnes, kas noklātas ar vinila pārklājumu, kas nodrošina lielāku nodilumizturību (kalpošanas garantijas laiks tām sasniedz pat 10 gadus).

Korķa segumus, kuriem rūpnīcā nav uzklāts aizsargkārtas lakas slānis, pēc montāžas nepieciešams noklāt ar elastīgu poliuretāna laku trijās kārtās.

Līmētie segumi - pie grīdas pamatnes visā tās platībā pielīmētas korķa plāksnes. Tās tiek izgatavotas flīžu veidā, izmēri 300×300, 450×150, 600×300, 450×450 mm. Korķa flīzes var kombinēt, liekot kopā dažādas tekstūras un izmēru plāksnes.

Peldošie korķa paneļi tiek pielīmēti tikai savienojumu vietās, bet netiek līmēti pie grīdas pamatnes – šādu paneļu montāža notiek analoģiski kā parketa dēlīšiem. Tie tiek ražoti paneļu veidā (900×185mm) un, atšķirībā no līmēšanai domātajām flīzēm, paneļiem ir MDF apakškārta. Uz MDF pamatnes tiek līmēts sapresēts korķis, tam virsū klāj dekoratīvā korķa slāni un pēc tam nolako. Peldošos korķa paneļus var montēt visās telpās, izņemot vannasistabas un saunas.

Ieteikumi korķa grīdas lietošanā
· Neklājiet uz korķa grīdas paklājus, kuriem apakšpuse ir klāta ar lateksu vai ir gumijota, jo tie var neatgriezeniski sabojāt grīdu.
· Neizmantojiet mazgāšanas līdzekļus, kuri satur abrazīvas vielas vai atšķaidītājus. Vislabāk ir lietot speciālos koka grīdu kopšanas līdzekļus.
· Pie ārdurvīm noklājiet kvalitatīvus un efektīvus kājslauķus .

$IMAGE2$

http://www.diy.lv

Pievienotie faili: 8343030.jpg (37.0 Kb) · 2084515.jpg (128.4 Kb)
 
Forums » Viss par grīdām » Korķa grīdas » Korķa grīdas
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Copyright MyCorp © 2024